dinsdag 13 mei 2008

ABN AMRO North Sea Regatta


Leuk feestje maar dat zeilen is zo’n gedoe.

Super weer, super organisatie en een goed walprogramma dat is waar de NSR voor staat.

Vrijdag de Houtrustrace gevaren. Dit zijn twee windward-leeward banen. Eenentwintig schepen aan de start en tot onze verassing varen we een tweede en een derde plaats. Wat uiteindelijk een tweede prijs overall oplevert. ’s Avonds uit ons dak (vooral de schipper) met Sister Sledge en op naar de zaterdag.

Zaterdag en Zondag de Yeomann-Cup, in totaal zes wedstrijden. Helaas, zo voortvarend als we de dag ervoor van start gingen zo moeizaam ging het nu. Bovendien waren de weergoden ons niet goed gezind. Onder de 10 knopen wind loopt de boot (nog niet) hard genoeg. Onderweg nog wat trucs geprobeerd. Met name de gewicht trim brengt snelheid in de boot. Na een minder goede en een redelijke race (elf en vijf) lijkt dan het tij (figuurlijk) te keren. Helaas op het moment dat een zeker iemand opperde dat dit de beste race van de dag zou worden, werd de race wegens een windshift gecanceld. Pech dus. Geschrokken van de resultaten wat vroeger naar bed gegaan en de volgende dag scherp naar zee.
Zondag, direct bij de eerste start wordt de pech van gister ruimschoots gecompenseerd. Veel te laat zouden we bij de startlijn zijn geweest. Gelukkig was de rest van het veld een stuk gretiger. Na het schot…en korte twijfel…..GENERALLL !!!! Nieuwe ronden nieuwe kansen. De eerste race loopt het allemaal als een trein. Alles lukt en de bootspeed is dik in orde. Een derde plek. De tweede start is super (mocht ook wel weer een keertje.) Helaas een knoop in de spi en je bent gezien. Hoewel de spi redelijk snel weer haar normale vorm aannam wordt je gewoon door zes boten voorbij gevaren. Daarna nog twee maal een BB SB situatie met een paar ORC-3 boten en dan wordt je dus tiende. De laatste race is wat ons betreft de beste. Weinig fouten goede bootspeed en tot op de laatste seconde geconcentreerd blijven. Een derde plaats en een compliment van Harry Amsterdam was onze beloning.

De Fjelstorace op pinkstermaandag.
Dit is een middellange baan tussen bestaande boeien en een parcours rond het startschip.
Ondanks dat we vlak voor de start een genuaval moesten repareren gingen we exact op tijd over de startlijn. Helaas waren we Mark vergeten. Die stond nog op ons te wachten. Terug dus om Mark op te halen. Als een bezetene de achtervolging ingezet maar gelukkig was de competitie wel zo sterk dat dit eigenlijk onbegonnen werk was.

Resumé, een vijfde plaats overall op het belangrijkste evenement van Nederland. De stijgende lijn zit er zeker in, handling en bootsnelheid zijn weer verbeterd, de NSR is een leuk evenement, jammer dat Joep het sleuteltje van z’n knie kwijt was en Emiel heeft ons prima uit de brand geholpen.

Groet, Arjen

1 opmerking:

Anoniem zei

heb je nog uitsluitsel gekregen of jullie die duitser alsnog van de 1e plek hebben kunnen weghalen?