dinsdag 28 april 2009

Van Uden Reco 2009

Bemanning:
Stuurman: Arjen
Grootschoot: Danny
Pit: Steven
Genua/spi: Sander / Dolf
Voordek: Erik-Jan


25 en 26 April ging het weer gebeuren. Het eerste zeilevenement van dit seizoen. En het zou direct spannend worden of de Waterzooi op tijd gereed zou zin om te kunnen participeren. Uiteindelijk is de boot op donderdag het water in gegaan om vervolgens dezelfde dag nog getuigd te worden en zo klaar te zijn voor de delivery op vrijdag.
Na een vlotte delivery op vrijdag, waaruit bleek dat ook een grand soleil 45 prima te verslaan is op boathandling en snelheid, maakte wij ons zaterdagochtend op voor de eerste wedstrijd van de dag. Na al vroeg het water op gegaan te zijn en enkele tacks geoefend te hebben was het wachten op de IRC en ORC 1 boten die wat moeite hadden met het starten. Er waren maar liefst 3 startjes nodig om deze klasse aan het wedstrijdzeilen te krijgen.

Bij de start kozen we voor de pin-end en dit bleek goed uit te pakken. Bij de bovenboei lagen we mooi in het veld, helaas ging het eerste spi-rak minder soepel en verloren we hier veel tijd en plaatsen. Door de vele windshifts was het lastig om in de kruisrakken de goede tactische besluiten te nemen maar al met al hebben we hier veel goed kunnen maken. Ook de spi-rakken verliepen nu veel beter waardoor we de eerste wedstrijd op handicap hebben gewonnen.
Voor de tweede wedstrijd werd de genua 1 gewisseld voor de 3 omdat de wind behoorlijk was toegenomen en er regelmatig vlagen bij zaten. Dit bleek een goede keuze want de tacks gingen aanmerkelijk sneller en qua bootsnelheid leverde we weinig in op de genua 1. Na de finish hadden we het gevoel deze wedstrijd veel beter gezeild te hebben dan de vorige echter in de uitslag bleek het tegendeel een vierde plek dit keer. Wat resulteerde in een 2e plek overall voor de zaterdag.
Net zoals vorig jaar had de organisatie ook op de wal weer voldoende vermaak geregeld. Allereerst werd voorzien in een heerlijk visje, waarna er een optreden was van Johnny and the gangsters of love.
Jammer dat ze ons verzoeknummer niet wilde spelen, una paloma blanca, maar het mocht de pret niet drukken. Na het spetterende optreden drukte Steven, joviaal als hij is, zijn autosleutels in Sanders handen zodat hij ons naar het beste restaurant van Stellendam kon chauffeuren. Omdat een Passat met 6 man nog maar half vol is werd deze voor het gemak nog even afgevuld met wat volk van de Ragazza en konden we gaan eten.

Na een goede maaltijd en goed feest was het weer vroeg opstaan op de zondagochtend om alle spullen van boord te halen en de boot klaar te maken voor een vrijwel windstille zeildag.
Bij het startschip aangekomen bleek al snel dat er uitstel zou komen voor de eerste wedstrijd aangezien de windmeter 0.3 knopen wind aangaf. Uiteindelijk werd er toch een wedstrijd gestart met slechts een paar knoopjes wind. Dit gaf als resultaat dat de spi amper vol te houden was en de zeilen continu getrimd dienden te worden om nog enige druk te houden. In het tweede spi-rak werd duidelijk dat de lichtere schepen beter gang konden houden en wij hierop geen aansluiting konden vinden. Deze race eindigden we dan ook op een teleurstellende 7de plek waardoor we in het eindklassement terugzakte naar een 4de plaats. Helaas kregen we geen herkansing meer omdat de wind ook de rest van de dag zou uitblijven.
Terugblikkend was het een mooi evenement en kijken wij uit naar de NSR om daar alsnog het podium te halen.

Geen opmerkingen: