maandag 14 december 2009

Kerstrace 2009

Team Waterzooi in haar element!!

Zaterdag de twaalfde stond het voltallige team weer te trappelen om van start te gaan. De jaarlijkse kerstrace a.k.a. de “kermiskoers onder de zeilwedstrijden” ging weer van start.
Na een uitgebreide briefing en 3 bakken koffie snel naar de boot. Bij deze wedstrijd wordt de handicap van te voren verrekend. De langzaamste boot vertrek eerst en de snelste als laatst. Negenendertig minuten na de eerste starter mochten wij de achtervolging inzetten. Dat ging als een speer. Vlak voor de start worden we nog gehinderd door de Jingle maar dit probleem konden we goed omzeilen zodat we slechts enkele seconden na onze starttijd de lijn overgingen. Het eerste rak was een pittige reach. Onder spinaker klokten we regelmatig snelheden boven de 10 knopen en al spoedig haalden we boten in die de spi niet hadden gehesen. Ook boten die de zaak niet onder controle hadden waren snel de sigaar. Bij de “benedenboei” hadden we de eerste 8 schepen reeds te pakken. Het volgende rak was een kruisrak tegen stroom. Hier gingen we als een warm mes door de boter en gaven vrijwel alle schepen het nakijken. Inmiddels kwam (de latere winnaar) Elyxer meter voor meter dichterbij maar toch konden we haar knap achter ons houden. Helaas maakten we even later een tactische fout. De Elyxer profiteerde direct en wij lagen 4 bootlengtes achter. In de overloop lagen we tweede nadat we de Bolderik en de Chasseur verschalkt hadden. Nu kwam het gevaar echter dichterbij. Ragazza, Antilope en Vitaya Grand Soleil naderden enthousiast.
Hier was geen houden aan. Vlak voor de finish denderden deze boten ons voorbij.
Uiteindelijk eindigen we op een keurige vijfde plaats van de drie├źnzeventig deelnemers.
Tijdens het schrijven van dit stukje beleef ik de race weer opnieuw en op de een of andere manier krijg ik de “dodenrit” van Drs P niet uit mijn hoofd.

Dat is pech, de Kerstrace is een leuke race, de finish te ver weg!!

Geen opmerkingen: